Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Το καπέλο του θαυματοποιούΟι λόγοι για τους οποίους κάποιος θέλει να γίνει εκπαιδευτικός είναι, κατά τρόπο περίεργο, οι ίδιοι με αυτούς  που θα τον έκαναν να μη γίνει.

Το να πρέπει να εξηγήσεις κάτι χιλιάδες φορές ακούγεται εξοντωτικό, αλλά μπορεί να γίνει τρομερά δημιουργικό.Ειδικά αν δεν έγινες καθηγητής κατά λάθος ή/και θες να πεθάνεις από πλήξη. 

Είσαι κάθε στιγμή το "έντομο" προς παρατήρηση στα "μικροσκόπια" των μαθητών σου που λατρεύουν να ξέρουν απ’ έξω το πόσα ρούχα έχεις , πότε και πώς θα βγεις εκτός εαυτού, τι καφέ πίνεις, πόσα stabilο κουβαλάς στην κασετίνα σου καθώς και όλες τις ατάκες κλισέ που χρησιμοποιείς (τις οποίες συχνά ξεκινάς εσύ και ολοκληρώνουν οι ίδιοι). Το ωραίο είναι ότι μπορείς να παρατηρήσεις κι εσύ στον εαυτό σου όλα τα παραπάνω  και να αστειευτείς με αυτά, διδάσκοντας τον πολύ χρήσιμο , κατά τη γνώμη μου, αυτοσαρκασμό.

Τα παιδιά, ειδικά στην εφηβεία, βαριούνται εύκολα και είναι με το ένα πόδι στην παιδική ηλικία και με το άλλο στην ενηλικίωση. Μπορείς  να κάνεις κι εσύ το εκκρεμές μαζί τους άλλοτε συμμετέχοντας στα - φαινομενικά- παιδαριώδη αστεία τους και άλλοτε μιλώντας τους σαν ίσος προς ίσο. 

Κάποιοι μαθητές μοιάζουν χαμένοι και έχουν πολύ χαμηλούς ή και καθόλου στόχους παρά τις δυνατότητες τους. Είναι πολύ κουραστικό και συμβαίνει όλο και πιο συχνά . Μπορείς όμως να γίνεις η πυξίδα τους. Ή έστω να προσπαθήσεις.

Δεν είχαν όλοι την ευκαιρία να διδαχθούν τρόπους καλής συμπεριφοράς και αναρωτιέσαι με απόγνωση τι μπορείς να κάνεις στα 15 ή στα 17.Σίγουρα αρκετά. Το μάθημα και η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους σε έναν χώρο με κανόνες σου δίνουν συνεχώς τη δυνατότητα να ανοίξεις συζήτηση μαζί τους για τέτοια ζητήματα.

Η διδασκαλία είναι ένα δύσκολο σπορ για όσους δεν πιστέυουν σε θαύματα αλλά στη σκληρή δουλειά που μπορεί να κάνει θαύματα. Η τάξη είναι ένα τετράγωνο, άχρωμο κουτί που μπορείς, τουλάχιστον όσες ώρες διδάσκεις τη βδομάδα, να το μετατρέψεις σε ό, τι θες. Είναι το κοινό σου σπίτι με τους μαθητές . Είναι ο άλυτος κύβος του Ρούμπικ.  Ο καναπές του ψυχοθεραπευτή.  Ένα γήπεδο χωρίς ηττημένους. 

Είναι το καπέλο του θαυματοποιού. Διάλεξε τι θες να βγει από μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου